Var hittar jag bästa räntan?

Var du hittar den bästa räntan varierar förmodligen och beror i hög grad på dina egna förutsättningar samt vad du ska låna till och hur mycket. Många räntor sätts individuellt, vilket betyder att den ränta just du blir erbjuden beror mycket på din ekonomi och den kreditbedömning banken gör. Om du är medlem i ett fackförbund kan du ibland låna pengar mer förmånligt genom ett så kallat medlemslån.
Om du är långvarig kund hos en bank kan även detta göra att du kan förhandla dig till rabatt på räntan. Detta gäller speciellt när det kommer till bolån, där du ofta kan ha ett förhandlingsutrymme när det gäller räntan.

Tänk på att det inte bara är det som anges som räntan som avgör om räntan är bäst eller inte. Denna ränta tillsammans med alla andra kostnader för lånet kallas för den effektiva räntan, och är det du ska jämföra för att få en korrekt bild av hur mycket ett lån kostar och på så sätt kunna jämföra lån i olika banker med varandra. Banken ska kunna upplysa dig om den effektiva räntan, men ta för vana att alltid räkna ut den själv, för att ha bättre kontroll på hur det fungerar.

Tema av Anders Norén