Ta hjälp av internet när du ska räkna på dina potentiella lån

När du ska räkna på lån kan du ta hjälp av internet. På internet finns verktyg där du kan laborera med olika siffror för att se hur mycket lånet kostar. Du kan till exempel variera återbetalningstiden och summan för att se hur det påverkar månadskostnaden. Du kan även justera räntan för att se vad som händer om den blir högre eller lägre.

Räntan kan vara antingen fast eller rörlig. Den rörliga räntan förändras över tid eftersom den styrs av marknadsräntan. Den fasta räntan däremot är samma under hela bindningstiden. Om det är viktigt för dig att veta hur mycket du ska betala varje månad är det alltså fast ränta du ska titta på. Vågar du däremot ta risker och på så sätt hoppas på att spara pengar kan du välja rörlig ränta. Förutom räntan består sedan månadsinbetalningen av amortering som är den del lånet minskar med varje månad. Det kan vara bra att amortera extra om du har möjlighet. Då försvinner lånet snabbare och den totala kostnaden blir då lägre eftersom du slutar betala ränta tidigare än planerat.
Så att räkna på lån behöver inte vara så svårt som det först verkar, tack vare de verktyg som finns tillgängliga på internet.

Tema av Anders Norén